Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Állatasszisztált terápia (AAT)

1857-ben George Eliot angol írónő egyszer azt mondta: „Az állatok csodálatos barátok - nem tesznek fel kérdéseket, és nem bírálják az embert.”  Egyre többen kíváncsiak lettek  arra, hogy az állattartás milyen előnyökkel járhat. Vajon az állatok jó hatással vannak a lelki és fizikai egészségünkre, esetleg mindkettőre?

Tanulmányok igazolják, hogy az állattartók körében pl.  alacsonyabb az érrendszeri megbetegedések száma, illetve a stressz szint.

Hogy megismerjék a kutatók milyen hatással  is vannak az állatok az emberre, kísérletet végeztek, laboratóriumban és otthon egyaránt. Egyértelműen kimutatható volt a vérnyomás csökkenése. Ezen kívül számos pozitív hatást tapasztaltak:  nyugalmat éreztek különösen feszült időszakokban és amikor magányosak voltak.

dog-ther2.jpg

 

Fontos  kérdés, vajon az állatasszisztált terápia (AAT) mennyire hatásos.  Vajon milyen kezelésekhez, terápiákhoz lehetne felhasználni?  Különböző formában használják fel az állatokat és egyre több fajt vonnak be: lovakat, kutyákat, cicákat nyulakat, madarakat, halakat, tengerimalacot de talán a legismertebb közülük a delfin.  Különböző pszichológiai problémákra alkalmas az AAT, beleértve a skizofrénia, depresszió, szorongásos kórképek, evési zavarok, figyelem zavarok, hiperaktivitás, autizmus, fejlődési zavarok, stb.

cat-ther2.jpg

Vajon működik-e az AAT?  Mielőtt ezt eldönthetnénk fontos, hogy különbséget tegyünk mi célból keressük az állatokkal a kapcsolatot: kikapcsolódás  vagy pszichoterápia.  Általában az állatok jelenléte pusztán kikapcsolódás, csak az a fontos, hogy az emberek kellemesen, jól  érezzék magukat az állatok társaságában. Kevesen mondják, hogy  ez  nem „hatásos” . mivel az együtt töltött tevékenység egyértelműen boldogabbá teszi az embereket.  Ahhoz azonban, hogy  bebizonyítsuk az AAT hatásos, a kutatóknak azt is demonstrálniuk kell, hogy az állatok jelenléte maradandó pozitív hatással van az ember lelki egészségére, nem csak rövid távon hatnak az ember hangulatára, örömöt okozva. 

horse-ther.jpg

Valószínűleg a leginkább kutatott AAT módszer a „delfin-asszisztált” terápia (DAT) általában sajátos nevelési igényű (autista vagy fejlődési zavarokkal) küszködő gyermekeknél használnak.  A DAT nem csak az Egyesült Államokban népszerű, hanem elsősorban Hawaii-on, Mexikóban, Izraelben, Oroszországban, Japánban, Kínában, Bahamákon, stb. A terápia alatt a gyerekek kapcsolatba kerülnek  a delfinnel a vízben, mialatt a kezükkel manipulálnak pl. a gyűrűket elhelyezik a delfin orrán. Sok esetben a delfin  elősegíti, bíztatja a gyermeket a helyes cselekvésre. A delfin-terápiáról szóló weboldalak igen hitelesen bizonyítják  ennek a módszernek a hatásosságát. Összehasonlítva a hagyományos kezelési módszerekkel, beleértve a gyógyszereket. 

dolphin-ther.jpg

Összegezve: az állatok valóban pozitív hatással vannak a pszichológiai és a testi egészségünkre? Kétségtelen, sok házi kedvenc értékes társaság lehet és szociális támogatást nyújthat. Jobban érezhetjük magunkat mellettük. Különleges segítsége lehet a depressziós embereknek és az elhanyagolt, magányos gyermekeknek.

További kutatásokra lenne szükség azonban ezeknek a lehetőségeknek a tanulmányozására. Vajon az állatok (beleértve a delfint) kiváltanak-e hosszabb távú pozitív változásokat olyan pszichés állapotokban, mint pl. az autizmus és más fejlődési zavarok esetében, valamint szorongásos kórképeknél?

Állatasszisztált terápia cicákkal

A cicák puha szőrős barátságos állatkák, amik örömöt szereznek nekünk.  Azonban ennél sokkal többet nyújtanak. Az állatasszisztált terápiák során a cicák is egyre nagyobb teret kapnak.

Cicák a terápiás helyzetekben:

1. depressziós páciensek sokkal szocálisabbak lettek és csökkentek a tüneteik

2. azoknál  a gyermekeknél  akik  figyelemzavarral, hiperaktivitással küszködtek megnövekedett az időtartam amikor koncentrálni tudtak

3. autisztikus vagy fejlődési zavarokkal küszködő páciensek sokkal szociálisabbak lettek és jobban tudtak figyelni

4. Altzheimer kóros betegeknek  csökkentek a depressziós és agressziós tüneteik illetve,  jobban tudtak koncentrálni

cat-ther.jpg

Terápiás cica lehet bármilyen fajtájú vagy méretű. A legfontosabb jellemvonása a terápiás cicáknak a temperamentuma. Egy jó terápiás cica barátságos, türelmes, magabiztos, szelíd és fesztelen minden helyzetben.  Szeretnek az emberek közelében lenni és szívesen fogadják, ha dédelgetik őket még akkor is, ha néha ügyetlenül vagy durván teszik. A cicáknak bizonyítaniuk kell, hogy a hangos zajok és az ugató kutyák nem zavarják őket.

Egy terápiás cica elsődleges feladata, hogy ismeretlen emberek megérinthessék, megsimogassák őket és ezt ők örömmel tegyék. A gyerekek különösen nagyon szeretik ölelgetni az állatokat, a felnőttek általában csak egyszerűen megsimogatják őket. A cicának lehet, hogy fel kell mászniuk, vagy felemelik az ölükbe őket vagy az ágyukon ülnek kényelmesen. Hospice házakban megnyugtatják az időseket, a  szorongásaikat enyhítik. 

cat-ther3.jpg

A terápiás cica hasznos társasága lehet a stroke-on átesett pácienseknek, akiknek a felépülését segítik. Ezen kívül még az alacsony vérnyomáson, szorongáson, depresszión is segíthet. De növeli a céltudatosságot, stimulálja az érzékszerveket. Támogatja a fejlődési zavarokkal küszködő gyermekeket és segít a nyelvi, beszéd és hallási problémáknál. 

A  terápiás állatok ugyanúgy vagy akár jobban is „használnak”, mint a hagyományos gyógyszerek, sok esetben.  Egy riport szerint a cicák a sajátos nevelési igényű gyermekek és tinik számára nagyon hatásosak lehetnek.  Megnyugtatják őket, kevésbé agresszívak, közvetlenebbeké, barátságosabbakká válnak. Sokkal jobban tudnak figyelni, többet mosolyognak és segít a fizikailag bántalmazott gyerekeknek, hogy újra megnyíljanak.

ther-raul---.jpg

Sokan úgy vélik, hogy a kézzelfogható fizikai hatások mellett nem hanyagolható el az a minta, amelyet szabad, független lényével mutat a közösségben élő embereknek. Önmagában a macska viselkedésének megfigyelése valódi személyiségépítő kalauz lehet. Segíthet az önbizalomhiánnyal küzdőknek, de azoknak is, akik esetleg függő szerepet élnek meg emberi kapcsolataikban.

A cicák terápiás állatként való használata Magyarországon még gyerekcipőben jár. Amíg az Egyesült Államokban ez már mindennapos, természetes dolog, addig nálunk még időbe telik, míg megszokottá válik. 

A lap alján található források között található videó, ami  egy Iris Grace nevű autista  kislányról szól, akinek az életét egy maine-coon cica teljesen megváltoztatta. Korábban zárkózott volt és nehezen kommunikált, de amióta a cica vele van, sokkal nyitottabbá, beszédesebbé és nyugodtabbá vált. A cica mindig vele van, figyel rá, együtt töltik az idejük nagy részét (együtt túráznak, úsznak (!!!), sétálnak, bicikliznek, stb. A kislány történetéről édesanyja egy könyvet is írt.

Dorka cica és a gyerekek

Saját 6 éves sziámi cicám folyamatosan „részt vesz” a fejlesztő óráimon. Először barátkozik, ismerkedik az új tanítvánnyal.  Majd a következő órákon már bújik, kedveskedik és ölbe is szívesen mászik. Az a tapasztalatom, hogy a gyerekek sokkal felszabadultabbak és még az unalmas, nehéz feladatokat is könnyedebben, szívesebben oldják meg a cica jelenlétében.  Motiváltabbak, mivel az aktív tevékenység után lehetőségük van játszani is vele. A hiperaktív gyerkőcök is nyugodtabbak és végig tudják csinálni a sokszor hosszú feladatsorokat. Úgy gondolom a háziállatok mindig nagyon jó hatással vannak a gyerekekre. Sajnos sok helyen nincs rá lehetőség, hogy otthon tartsanak, saját kis kedvence legyen a gyereknek. Ilyenkor a fejlesztő órákon nyílik lehetőség arra, hogy minden pozitív hatását érezhesse a gyermek. A cicák dorombolása megnyugtatja őket, ha félénk zárkózottabb, akkor idővel megnyílik és közvetlenebb lesz: az Asperger-szindrómás és autista gyermekeknél kifejezetten pozitív tapasztalataim vannak.  A feszültséget, szorongást csökkenti és bátrabbá válnak a cica mellett.

A fejlesztett területek mellett a gyerekek önbizalma, komfortérzete jelentősen megnő, a magatartási problémák csökkennek. Ezen felül talán a legfontosabb az, hogy a cica segítségével a legvisszahúzódóbb, legkevesebb motivációval bíró gyermek is bevonható a feladathelyzetbe. A gyermekek olyan feladatok elvégzésébe fektetnek nagy energiákat, amit a cica közreműködése nélkül meg sem próbálnának.

dorka00.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

dorka-0.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Minden macskaféle dorombolásának frekvenciája a 20-140 Hz tartományba esik. Természetesen ezt is kutatják. Egyes vélemények szerint a dorombolás is egy mérhető biomechanikus  mechanizmus. 1996-ban Dr. Clinton Rubin és munkatársai azt találták, hogy kis erősségű 20-50 Hz közötti frekvencia növelte a vastag bordák csontsűrűségét. Egy másik kutatásban baromfikat napi húsz percig vibráló felületre helyeztek és azt találták, hogy a csontozatuk erősebb lett. Egyes állatkórházakban megfigyelték, hogy a macskák hajlamosak összebújva dorombolni, ha az egyikük sérült; a jelenséget el is nevezték dorombolásterápiának. A NASA szakértői pl. azt javasolták, hjogy erősítsenek hasonló frekvencián rezgő orvosi eszközöket az űrhajósok lábára a hosszabb űrutazások alatt, így akadályozva meg a csontritkulás kialakulását. A macskák dorombolását már az ősi időkben is mágikusnak gondolták. Az egyiptomiak pl. tudták, hogy a macskák hatalmas erővel vannak felruházva, ők pl. mélyen tisztelték ezeket az állatokat, rengeteg macska múmiát találtak bizonyos szent sírokban..."

Endrei Judit

 

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=Nh0SdH4CmTQ

https://nlc.hu/ezvan/20120616/gyerek-macska-gyogyitas-autista/?fbclid=IwAR017fps06rF9rW3YpdcSUuhE-oPWREfCl1OHxEDD13c2nsn8NBVjrhBOi4

https://www.facebook.com/1632363550403326/videos/1768573996782280/

https://www.cinyau.com/a-macskak-gyogyitok-ezert-ul-mindig-oda-ahol-epp-faj-neked/?fbclid=IwAR1mvCpkUjs0DwWwksLIn9cQC2XHKSMzXfmmupUZ_HyqXHCK2dB5aQcfDi8

https://www.scientificamerican.com/article/is-animal-assisted-therapy/

https://www.purina.com/cats/getting-a-cat/how-do-cats-help-in-animal-assisted-therapy

https://en.wikipedia.org/wiki/Therapy_cat

http://www.life.hu/drlife/20140714-a-macskadormbolas-pozitiv-egeszsegugyi-hatasai.html